Startsida
25 % lättare gipsskiva sparar rygg och miljö

25 % lättare gipsskiva sparar rygg och miljö

Gyproc lanserar en ny lättare gipsskiva för invändiga väggar och tak. Den nya skivan Gyproc ErgoLite är cirka 25 procent lättare men ändå lika stark och stabil som en standardgipsskiva. För de som monterar, transporterar och säljer skivorna innebär de lättare skivorna en ergonomisk fördel och en bättre arbetsmiljö.

  • Att manuellt hantera en skiva som väger femton istället för tjugo kilo gör stor skillnad. För en montör innebär det drygt hundra kilo mindre att lyfta under en vanlig arbetsdag, säger Bo Larsson, System & Innovation Director Nordic på Gyproc AB.

Den nya skivan är resultatet av unik teknologi som gör det möjligt att tillverka en lätt gipsskiva med en höghållfast kärna. ErgoLite är den första i sitt slag i Europa.

  • Efter ett intensivt utvecklingsarbete och åtskilliga tester har vi nått fram till en produktionsmetod som gör skivorna betydligt lättare, men fortfarande starka, berättar Bo Larsson.

ErgoLite monteras på precis samma sätt som traditionella gipsskivor och tillsammans med Gyprocs systemlösningar uppfyller den föreskrivna ljud- och brandkrav.

Skivan är lika stark och stabil som en standardgipsskiva. Kärnan är armerad och ytlagret består av gips med hög densitet och ett ytskikt av stark kartong.

Miljöfördelar vid tillverkning och transport
I likhet med alla Gyprocs gipsskivor är ErgoLite helt återvinningsbar. Den lättare vikten ger dessutom andra miljöfördelar, dels i transportledet dels genom lägre förbrukning av råvaror och energi vid tillverkning.

– 25 procent lägre vikt gör det möjligt att lasta fler skivor på varje bil och köra större, men färre leveranser. Det ger lägre bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp, säger Lars Lundberg, vd på Gyproc AB.

Byggvarudeklaration

Gyproc ErgoLite bedömning i Sunda Hus

Produktinformation och länk till ljudgranar